Chłodnice - urządzenia do wytwarzania różnych temperatur

Chłodnictwo to jedna z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki. Jest to branża, która ma zastosowanie w wielu dziedzinach życia i gałęziach przemysłu. Obejmuje ona wszelkiego rodzaju metody i techniki, których celem jest osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej temperatury produktu. Jakie więc można wyróżnić obszary zastosowania techniki chłodniczej zależnie od temperatury?

Obszar stosowania technik chłodniczych obejmuje każdą gałąź przemysłu spożywczego, chemicznego, energetycznego, farmaceutycznego, medycznego, rolniczego, etc. Trudno się dziwić w końcu za pomocą chłodnic, chłodziarek, zamrażarek, lad chłodniczych można obniżyć temperaturę medium, produktu od plus pięciuset stopni do nawet minus 259 stopni.

Osiąganiem najniższych temperatur zajmuje się dziedzina chłodnictwa zwana kriogeniką, określana również, jako głębokie chłodzenie. Tego typu chłodzenie za pomocą chłodnic czy też innych urządzeń chłodniczych ma zastosowanie przede wszystkim w aparaturze do krioterapii, wojskowych systemach sterowania, naprowadzania czy też w kontroli i automatyce.

Co ciekawe, w dzisiejszych czasach można zauważyć, co raz śmielsze wkraczanie chłodnic czy też innych urządzeń chłodniczych do systemów ogrzewnictwa. Wszelkiego rodzaju pompy ciepła, chłodnice czy też inne urządzenia wykorzystywane są do odzysku ciepła. Jak, więc widać chłodnictwo to branża, która z dnia na dzień rozszerza swoje obszary zastosowania.